Coretunne

Vahvasti herkkä

Elämme ekstroverttien maailmassa, mutta se ei olisi mitään ilman erityisherkkiä introvertteja. Molempien ominaisuuksien kokemusasiantuntijana eli erityisherkkänä introverttina haluan antaa äänen meille hiljaisemmille tarkkailijoille, joita vähemmän herkät eivät aina ymmärrä. Tämä olkoon siis lyhyt oppimäärä herkemmän käyttöjärjestelmän saloista, mutta samalla rakkauskirjeeni muille introverteille herkkäsieluille.

Read More

Onneksi aina ei mene hyvin

Miten sinulla menee juuri nyt? Hyvin vai huonosti? Vai jotain siltä väliltä? Teemme usein nopeita johtopäätöksiä siitä, mikä olotila ja tapahtuma on milloinkin “hyvä” ja “huono”. Kun lottovoitto osuu omaan arpaan, menee hyvin. Kun jalka murtuu, menee huonosti. Mutta entä jos hyvä osoittautuukin huonoksi ja huono hyväksi? Miten voimme tietää, onko elämän heittämä haaste lopulta huono vai hyvä juttu? Entä jos yllättävä takapakki osoittautuukin elämäsi lottovoitoksi? Tässä kolme esimerkkiä omasta elämästäni.

Lähes 18 vuotta sitten olisin sanonut, että nyt menee huonosti. Makasin masentuneena sängyssä enkä jaksanut tehdä juuri muuta kuin itkeä. Olin opiskellut itselleni filosofian kandin tutkinnon ja viettänyt vuosia ulkomailla, mutta minulla ei ollut mitään hajua siitä, mitä elämässäni tekisin. Mikään ei herättänyt intohimoa, mikään ei tuntunut miltään. Tuntui kuin olisin elänyt suuren harmaan merkityksettömyyden pilven varjossa. Vasta näin myöhemmin voin ymmärtää tämän mustan vaiheen merkityksen. Ilman tätä ajanjaksoa en olisi alkanut tehdä sitä, mihin tuo olotila minut pakotti: kirjoittaa. Tartuin kynään kuin pelastusrenkaaseen, koska silloin kirjoittaminen oli ainoa hyvältä tuntuva asia. Ja tuosta hetkestä lähtien olin tietämättäni ottanut ensimmäisen askeleen kohti etsimääni – omaa merkityksellistä tekemistä.

Read More

Kun pysähtyminen pelottaa

Miltä sinusta tuntuisi, jos kalenterisi olisi yllättäen tyhjä? Entä ajatus viikonlopusta ilman suunnitelmia tai sovittuja tapaamisia? Miltä tuntuisi kääntää huomiosi kaikesta ulkoisesta kohti omaa sisintäsi? Mitä enemmän ajatus ahdistaa ja pelottaa, sitä enemmän oma sisimpäsi kaipaa huomiotasi.

Täyteen buukattu kalenteri voi tuoda merkityksellisyyttä ja turvaakin, mutta se ei muuta olemassaolomme ydintä: Jokainen meistä on pohjimmiltaan yksin tässä elämässä. Irrallisena, omana itsenä kokemassa ja tuntemassa. Yksin tänne tulemme ja yksin täältä lähdemme. Vaikka juoksisimme kuinka kovaa päivästä toiseen, juoksemme silti yksin.

Jos yksinäisyys on oleellinen osa ihmisyyttä, miksi niin moni pakenee yksinoloa? Miksi tahdin hidastaminen on niin vaikeaa, pysähtymisestä puhumattakaan? Mikä meitä pelottaa itsessämme? Ja miten voisimme koskaan oppia tuntemaan itseämme, jos emme halua olla läsnä omille ajatuksillemme ja tunteillemme?

Read More

Uusia alkuja

Tunnetko, kun elämässäsi on alkamassa jotain uutta? Kun jokin vanha tulee päätökseen ja olet yhtäkkiä puhtaan sivun edessä. Jotain uutta on avautumassa, mutta et näe kuvaa vielä tarkasti. Voit silti jo tuntea, että jotain hyvää on tulossa…

Tänään on uuden kuun aika. Kuu näyttää valottoman mustalta ennen kuin alkaa taas kasvaa kohti kirkasta täysikuuta. Tämä kuun lepohetki on kutsu pysähtyä ja tunnustella, mitä uutta kohti haluaisit mennä. Uusi kuu on oikea aika asettaa omat tavoitteet tulevalle ja kylvää unelmien siemenet syvälle sydämeen.

Se vaatii vain pysähtymistä itsensä äärelle, jotta oman intuition kuiskaukset voi kuulla.

Read More

Tahdotko muuttaa elämääsi?

Oletko miettinyt, että elämä voisi tuntua paremmaltakin, mutta ajatus on hautautunut arjen kiireen ja rutiinien alle? Usein pieniin ja suurempiinkin muutoksiin tarvitaan ensin päätös ottaa aikaa itselle ja oman sydämen äänen kuuntelemiseen. Tässä oma tarinani, miten valmennuksen avulla voi tehdä unelmistaan totta.

Hyviä asioita haluaa jakaa toisillekin – etenkin sellaisia, joiden ansiosta on onnistunut toteuttaa omia unelmia. Niitä, jotka aikanaan tuntuivat liian hyviltä ja liian pelottavilta, jotta olisin uskaltanut ottaa sen ensimmäisen askeleen niitä kohti. Onneksi universumilla on tapana järjestää paikalle juuri oikea valonheittäjä, joka osaa tuupata lempeästi eteenpäin ja herättää näkemään omat vahvuudet.

Read More

Milloin olet vapaa?

“Tanssiessani olen vapaa enkä tunne häpeää”, sanoi haastattelemani nainen.
“Siis kun tanssit yksin vai muiden nähden?”, minun oli pakko tarkistaa.
“Ei sillä ole väliä. Tunnen itseni vapaaksi aina kun tanssin!” Hän vastasi silmät tuikkien.

Siinäpä life goals, ajattelin. Miten mahtavaa olisi päästä samaan tilaan itsekin tanssiessa! Yksin kotona se kyllä onnistuukin, mutta muiden edessä häpeä jähmettää lihakset.

Nainen oli toki harrastanut tanssia jo vuosia, mutta en silti usko, että pelkkä harjoittelu tuo mukanaan vapauden.

“Sinulla on erityinen lahja”, sanoin hänelle.

Ja samassa aloin miettiä:
Mikä saa minut tuntemaan itseni vapaaksi? Read More

Takaisin kotiin

Kävelen paljain jaloin pehmeällä sammaleella. Auringon lämpö ihollani, ympärillä tuulen humina. Männyt kohoavat kohti ääretöntä taivasta. Jokainen askel tuo minua lähemmäs itseäni.

Tuntuu kuin ajatukset häviäisivät tuulen mukana, solahtaisivat paljaista jalkapohjista pehmeän maan syliin. Niiden mukana minusta katoaa kaikki turha ja jäljelle jää vain se, kuka todella olen. Read More

Kun maailma pysähtyi

Kaikki on kuin ennen, eikä mikään ole kuin ennen. Istun läppärini takana ja katselen ulos keittiön ikkunasta kadun kulkijoita. Kuten aina ennenkin, mutta nyt yksinolo on saanut uuden merkityksen. Olen keskellä pysähdyskuvaa, jossa elämä on kohdattava hetki hetkeltä. Ilma on täynnä kysymyksiä. Milloin uskallan taas hengittää vapaasti? Milloin voin nähdä ja halata ystäviä, vanhempia ja veljeä seuraavan kerran? Korona on pysäyttänyt koko maailman paikoilleen ja pakottanut kohtaamaan elämän sellaisena kuin se oikeasti on: täydellisen hallitsemattomana ja joka hetki muuttuvana. Mutta se on myös palauttanut takaisin oman voiman äärelle.

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans” – Elämä tapahtuu silloin, kun olet uppoutunut muihin suunnitelmiin, sanoi John Lennon.
Elämällä on muita suunnitelmia ja hetkessä huomaat, että voitkin unohtaa omat suunnitelmasi. Yhtäkkiä kaikki on peruttu, aiemmin vatvotut murheet unohtuneet ja huomaat joutuneesi keskelle yhtä suurta mindfulness-harjoitusta. Voitko hyväksyä tämän uuden todellisuuden, tämän hetken ja sen herättämät tunteet? Read More

Rakkaus alkaa itsestä

Uskotko, että joku muu voi tuoda sinulle rakkauden ja ilon, hyväksynnän ja turvan, syvän rauhan ja onnen? Tai rohkeuden heittäytyä seikkailuun, kohdata pelkosi tai toteuttaa unelmasi? Se mitä etsit on jo sinussa. Ei toisessa ihmisessä, ei palvotussa gurussa, ei edes “Siinä Oikeassa”. Mutta kysymys kuuluukin: Annatko etsimäsi itsellesi vai oletko oman onnesi tiellä?

On niin helppoa olla onnellinen. Kyllä, laulun sanat pitävät täysin paikkansa. Siitä huolimatta moni tekee elämästään vaikeaa ulkoistamalla oman onnensa. Jos olo tuntuu yksinäiseltä, ilottomalta ja turvattomalta, tarpeiden täyttäjää aletaan etsiä toisesta ihmisestä, shoppailusta, syömisestä, juomisesta, töissä pätemisestä… – kuka mistäkin. Metodi on siitä huono, ettei se tuo pysyviä tuloksia. Aivan kuten pikadieeteissä, tyhjä olo palaa takaisin ja etsintä alkaa alusta.

Et voi löytää ulkopuoleltasi niitä asioita, joiden lähde löytyy sisimmästäsi. Mutta miten löytää kadotettu yhteys omaan itseen? Tässä kolme vinkkiä, joiden avulla löydät tien takaisin syvälle omaan sydämeesi. Read More

Maalaa kuka tahdot olla

Olen löytänyt uuden maailman. Se kuplii luovaa leikkiä, sitä lapsuudesta tuttua iloa, joka syntyy tässä hetkessä. Sekoitan oman sieluni sävyt, kastan sormet niihin ja leikki voi alkaa! Intuitiivinen maalaaminen akryyliväreillä herättää luovuuden, mutta leikin varjolla oppii myös paljon muuta. Maalaamisella ja elämällä on nimittäin yllättävän paljon yhteistä…

Read More