Lotus girl

Joogatrendi jatkuu kuumana, mutta ei tarvita kristallipalloa arvatakseen, mihin suuntaan pian puhaltaa. Kun mieltä on tyynnytetty tarpeeksi asennoissa, liikkeen voi antaa pysähtyä. On aika katsoa, mitä voi löytää, kun vain istuu ja hengittää. Kun sulkee silmät ulkomaailmalta ja avaa ne omaan sisimpään.

Meditaation voi löytää monella eri tapaa. Se voi alkaa houkutella tasapainottavana vastalääkkeenä kiireelle ja stressille. Tai sen pariin voi ajautua huomaamatta joogan kautta, kuten itselleni kävi.

Olin hinkannut astangajoogan ensimmäistä sarjaa armeijamaisella asenteella. Samat asanat samassa järjestyksessä, samoilla hengenvedoilla. Vuosien harjoittelun jälkeen sarja soljui lihasmuistista, mutta sydäntä se ei treenannut. (Myöhemmin tein myös jutun siitä, mihin suoritusvimma johtikaan…)

Pitkässä hikisessiossa oli oikeastaan vain yksi asento, josta todella nautin. Meditaatio risti-istunnassa. Sääntöjen mukaan asennossa olisi pitänyt pysyä 25 hengityksen ajan. Pysähtyminen suorittamisen keskellä tuntui vain niin hyvältä, että ajantajuni katosi täysin. Unohduin lootukseen joka kerta yhä pidemmäksi aikaa. Lopulta ohjaajan oli tultava koputtamaan olkapäähän, että olisi aika siirtyä seuraavaan asentoon.

Otin sen merkkinä, että oikeasti oli aika siirtyä seuraavaan harjoitukseen – meditoimaan.

Mitä meditointi eli itsensä ääreen pysähtyminen sitten antaa?

Ystäväni kuvasi osuvasti, että meditoidessa kuorii mieltään kerros kerrokselta kuin sipulia. Kun säännöllisesti istahtaa alas ja antaa ajatusten ja tunteiden nousta pintaan, ne alkavat vähitellen hiljetä. Lopulta pääsee ytimeen ja kuulee, mitä oma sielu haluaa. Ja siitä seikkailu vasta alkaakin. Ystäväni sipulin kuorinta vei hänet Islantiin.

Itselleni meditaatiohetki on turvasatama, jossa voin ladata akut ja saada yhteyden sisimpääni. Kun mieli tyyntyy, kaiken näkee taas kirkkaampana – oikeassa perspektiivissä. Monesti tyhjyydestä nousevat myös parhaat ideat. Sellaiset, joita en olisi koskaan löytänyt järkeilemällä. Mutta se tärkein syy pysähtymiseen on sisäisen rauhan kokeminen. Lyhyenkin hiljentymisen jälkeen tajuaa, miten turhaa murehtiminen onkaan.

Yoga Girl Rachel Brathen kiteytti tämän täydellisesti:
“Jatka meditoimista niin kauan, kunnes olet sisäistänyt tärkeimmän totuuden: Mitä tahansa elämässäsi tapahtuukaan, kaikki on aina hyvin. You will always be okay.

Kuva: Johanna Lätti
Kuvauspaikka: Roots Helsinki
Toppi: Soc (saatu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: