Laajakuva vahvuuksiin

Tiedätkö, missä olet hyvä? Mitkä ominaisuutesi ovat sitä aidointa sinua? Mistä saat eniten energiaa ja tunnet, että teet juuri sitä, mihin sinut on tarkoitettu? Vahvuudet paljastavat arvosi ja sen, mikä tekee sinut onnelliseksi.

Omat vahvuudet ovat usein kuin tuttu kotimetsä. Ne ovat niin lähellä itseä, ettei niitä edes huomaa. Usein keskittyy tuijottamaan yksittäisiä puita, niitä vähäoksaisia ja kuivimpia (lue: omia heikkouksia). Sitä näkee vain tietyn puupolon, ja koko muu metsikko unohtuu.

On toki hyvä olla selvillä heikkouksistaan, mutta jos haluaa olla onnellinen, kannattaa keskittyä omiin vahvuuksiin. Niiden käyttäminen arjessa lisää tutkitusti paitsi onnellisuutta, myös itsevarmuutta. Lisäksi vahvuudet paljastavat arvosi, mitä elämässä eniten arvostat. Ilman vahvuuksia arvot jäisivät korkealentoiseksi sanahelinäksi (vapaus, veljeys, tasa-arvo…), mutta vahvuuksia hyödyntämällä ne muuttuvat konkreettisiksi teoiksi.

Täytyy vain selvittää omat vahvuudet ja ottaa ne käyttöön. Tosin tutkimusten mukaan vain kolmasosa ihmisistä tunnistaa omat valttikorttinsa. En itsekään olisi vielä pari viikkoa sitten osannut luetella viittä top-vahvuuttani, heikkoudet kylläkin. Uskon, että syy siihen oli yksinkertaisesti se, että vahvuuteni olivat liian itsestään selviä. Ihan liian isoja paloja syvimmästä olemuksestani, siitä kuka olen aina ollut. Onneksi ilmainen nettitesti auttoi näkemään metsän puilta.

Valaiseva vahvuustesti

Klikkailin netissä VIA (values in action) -testin, jonka positiivisen psykologian johtavat asiantuntijat ovat kehittäneet mittaamaan luonteenvahvuuksia. Tulokset yllättivät. Kun luin listaa vahvuuksistani, ensireaktioni oli: Huh, miten suuria sanoja! Tunsin itseni pieneksi tuloksieni rinnalla, enkä kokenut täyttäväni niiden isoja lupauksia. Olin tottunut näkemään puita, en metsää.

Mutta luettuani tarkemmin vahvuuksien kuvauksia, aloin nähdä valoa… Kyllä vain, tällainen minä pohjimmiltani olen. Tämä vaikuttaa kaiken taustalla, tämän takia teen työtäni ja tämä saa sieluni liekkeihin.

Ykkösenä omalla listallani oli rehellisyys. Se on rohkeutta olla oma itsensä ja seurata sydäntään, omia arvojaan. Nyt kun mietin elämääni, tämä vahvuus on kulkenut sen punaisena lankana lapsesta asti. Olen vain käyttänyt siitä eri sanaa: totuus. Olla totuudellinen itselleen ja sitä kautta muille. Olla se, kuka on – koska näin sydän sanoo.

Toisella sijalla komeili vahvuus, josta en ollut ennen kuullutkaan: kauneuden ja erinomaisuuden arvostus. Kuvauksessa luki: ”huomaat ja arvostat kauneutta kaikilla elämänaloilla.” Tämä sielun vahvuus tuntui heti omalta. Rakastan kaikkea kaunista, mikä koskettaa sielua. Aavaa merta, avaruutta, vuoria, kukkia, kauniita värejä ja vaatteita, musiikin, tanssin ja sanojen kauneutta…

Kolmantena oli oppimisen ilo. Tämäkin oli jäänyt täysin huomioimatta liian itsestäänselvyytenä. Mielessäni vilisi kuvia lapsuudesta kirjojen maailmassa, loputtomista kysymyksistä, innostuksista ja kaukokaipuusta. ”Opi joka tilanteesta, joka ihmiseltä” kuuluu tämän viisauden vahvuuden motto. Sitä todellakin olen tehnyt, tiedostamattani, läpi elämän.

Oivalsin, että juuri vahvuuteni tuovat merkityksen elämääni. Ne ovat paitsi arvojani, myös tärkeimpiä työvälineitäni. Olen onnellisin, kun saan etsiä kauneutta niin ihmisistä kuin elämästä ja jakaa löytöni muille sydämestäni, totuudestani, käsin. Jos vielä matkan varrella olen oppinut jotain uutta ja lopputuloksena luonut jotain kaunista, olen onnistunut.

Testaa omat vahvuutesi täältä!

*Nämä ajatukset syntyivät Joyllan positiivisen psykologian verkkokoulutuksessa. Lisää oivalluksiani Joyllan blogissa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: