Kolme suurta

Oletko koskaan tuntenut, että pidät käsissäsi kirjaa, jossa on sanottu kaikki? Kiteytetty täydellisesti kaikki se, mitä aiheesta voi sanoa. Kirja, joka tekee muut kirjat samasta aiheesta turhiksi. Nämä kolme ovat sellaisia.

Opettaja saapuu, kun oppilas on valmis. Sama pätee kirjoihin. Kirjaguru saapuu, kun lukija on valmis. Nämä kolme ovat saapuneet elämääni hyvin eri vaiheissa, mutta niitä yhdistää yksi asia. Ne ovat jääneet pysyvästi ja avartaneet mieltäni vuosien varrella yhä uudelleen ja uudelleen…

Mistä kirjagurun sitten tunnistaa lukemattomista huijareista? Siitä, että toisin kuin kertakäyttöoppaita, sitä on mahdotonta ahmia. Yksinkertaisesti siksi, että kasvat sen mukana. Kirjaguru avautuu joka lukukerralla uudella tavalla. Avaa sen missä elämänvaiheessa tai tilanteessa hyvänsä, se opettaa jotain uutta. Jotkut ajatukset aukeavat heti, toiset vasta myöhemmin, kun olet saanut kokemuksia, joista niitä heijastaa. Mutta kaikki tieto on jo tässä, samojen kansien välissä.

Kuin seisoisit tähtitaivaan alla ja toteat: Tässä on kaikki.

Täydellisesti eteesi levitettynä. Ja samalla tiedät, ettet voi koskaan täysin sisäistää kaikkea. Toisaalta hyvä niin, jotta opittavaa riittää.

Takaan, että tässä kolmikossa riittää sulateltavaa…

zenkirja

Rakkaudesta ja ihmissuhteista

Mitä zenbuddhalaisuus voi opettaa rakastamisesta? Paljonkin. Meditaatiotyynylle istuminen voi olla parasta lääkettä elämän kolhimalle sydämelle. Tämä kirja opettaa pysähtymään ja katsomaan pinnan alle. Yleensähän sitä näkee vain ongelman (yleensä muissa) ja kokonaiskuva (sekä oma osuus) peittyy tunnekuohujen alle.

Pysähdy, havainnoi, päästä irti. Tämä yksinkertainen resepti toimii niin meditoidessa kuin matkalla kohti seesteisempää rakkauselämää. Sen sijaan, että reagoisi aina vaistomaisesti, on hyvä pysähtyä havainnoimaan, mitä toiminnan taustalla vaikuttaa. Mitä tarpeita ja tunteita jätät huomioimatta? Mikä vanha vaikuttaa elämässäsi vieläkin? Mistä olisi aika päästää jo irti?

Vaikka kannessa lukee Zen ja rakastumisen taito, kyseessä on enemmänkin Rakastamisen taidon käsikirja. Kirja käsittelee kaikkea sitä, mitä rakkaus on. Läsnäoloa, avoimuutta, rohkeutta, kärsivällisyyttä, hyväksymistä, anteeksi antamista, irti päästämistä… Sitä, miten kohdata itsensä ja muut – juuri sellaisena kuin on.

“Kun todella istumme ja rauhoitumme, voimme vihdoinkin ensimmäistä kertaa kohdata itsemme ja arvostaa itseämme. Meidän on kohdattava itsemme, jotta voisimme todella kohdata toisen ihmisen. Zenoppilas huomaa pian, että hänen kaipaamansa asiat löytyvät hänestä itsestään. Tämä ei tarkoita, ettei muilla ihmisillä ja ihmissuhteilla olisi merkitystä. Kyseessä on valmistautuminen elämään rakkaudessa.”

Brenda Shoshanna: Zen ja rakastumisen taito

 

läsnäolonvoima

Valaistumisen helppoudesta

Kuvittele, että makaat laiturilla kesäpäivänä ja katselet taivaalle. Ajatuksesi ovat pilviä, jotka tulevat ja menevät, menneessä ja tulevassa. Välillä ne peittävät koko taivaan ja kaikki tuntuu kirjaimellisesti harmaalta. Mutta tämä on vain pintaa, jonka takana on todellinen pysyvä olemuksesi, aurinko. Jos ajatuksista oppii päästämään irti, huomaa, että tässä hetkessä on aina kaikki hyvin. Aurinko paistaa joka hetki, kunhan sen vain huomaat pilviltäsi.

Näin helppoa on olla onnellinen.

Tässä kiteytettynä tämän kulttikirjan yksinkertainen sanoma. Mieli ajatuksineen on vain pilviharso, jonka alta löytyvät suurimmat aarteet: onnellisuus, luovuus, ilo, rakkaus ja sisäinen rauha.

Kirja johdattelee lempeästi mielestä kehoon, ajattelusta olemiseen ja kuvitelmista todellisuuteen eli tähän hetkeen.

“Oletko koskaan katsellut taivaan huikeuteen selkeänä yönä, täydellisen hiljaisuuden ja käsittämättömän avaruuden mykistämänä? Oletko kuunnellut, todella kuunnellut vuoripuron solinaa metsässä? Tai mustarastaan laulua hiljaisen kesäillan hämärässä? Mielen on oltava hiljaa, jotta voit huomata sellaisia asioita. Sinun täytyy hetkeksi luopua ongelmataakastasi, menneisyydestä ja tulevaisuudesta kuten myös kaikesta tiedostasi. Muuten näet mutta et näe, kuulet mutta et kuule. Täydellinen läsnäolo on välttämätön.”

Eckhart Tolle: Läsnäolon voima

kehosipaljastaamielesi

Kehon ja mielen yhteydestä

Onko keho kuin monimutkainen kone, joka hyvillä elämäntavoilla, geeneillä ja ehkä onnellakin porskuttaa pitkälle ja huonoilla taas ei? Vai voisiko omalla mielellä, tunteilla ja ajatuksilla olla osuutta kehon hyvin- tai pahoinvointiin?

Jos kallistut jälkimmäisen ajatuksen kannalle, tämä kirja vie sen uudelle tasolle. Se opettaa tulkitsemaan kehon kieltä ja miettimään oireita myös mielen kannalta. Miten eri tavoin esimerkiksi stressi, pelko, suru tai tukahdutetut tunteet voivat näkyä kehossa?

Kehomieli-termi on tullut tutuksi muun muassa mindfulnessin ansiosta ja se kuvaakin loistavasti tätä saumatonta suhdetta. Ja mitä enemmän kehon ja mielen yhteispeliä alkaa ihmetellä, sitä enemmän alkaa kunnioittaa omaa kehoaan ja sen viestejä.

“Kehosi on kuin lentokoneen musta laatikko, joka tallentaa jokaisen kokemuksesi ja vastareaktiosi. Oireet auttavat sinua pääsemään yhteyteen haudattujen tunteittesi kanssa”, Deb Shapiro kirjoittaa.

Ja tässä mustassa laatikossa todellakin riittää tutkittavaa!

“Ihmiset eivät hämmästy siitä, että he punastuvat nolostuessaan, että pelottava ajatus voi saada sydämen sykkimään kiivaasti tai että yhtäkkinen huono uutinen voi saada koko heidän järjestelmänsä väliaikaisesti epäkuntoon. Silti heidän on vaikea uskoa sitä, että sellaiset mentaaliset seikat kuin yksinäisyys tai surullisuus voivat myös jollain tavoin vaikuttaa heidän kehoonsa.”

Deb Shapiro: Kehosi paljastaa mielesi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: