10 viikkoa & oivallusta pilateksesta

Kuten joogaakin, myös pilatesta löytyy joka lähtöön. Laitepilateskurssilla pääsin sukeltamaan syvemmälle maailmaan, jonka luulin jo tuntevani. Vähänpä tiesin…

Mitä kymmenen kertaa alkuperäisessä laitepilateksessa voi tehdä kropalle?
Pääsin testaamaan tämän helsinkiläiseen Pilates Circle-studioon.
Eikä tämä ollutkaan ihan mikä tahansa studio, vaan ainoa paikka Suomessa, josta löytyy kaikki alkuperäiset, lajin kehittäjän Joseph Pilateksen suunnittelemat laitteet. Opettaja Nina Saarinen on valmistunut newyorkilaisesta The Pilates Centeristä ja opettanut sittemmin 17 vuotta ympäri maailmaa. Olin siis todella hyvissä käsissä. Jos tuloksia ei tulisi, siitä ei voisi ainakaan välineitä tai opettajaa syyttää.

Mattosarja
Pilatesopettaja Nina Saarinen esittelee mattosarjan järjestystä, joka toistuu aina samana.

Jo ensimmäisellä tunnilla tajusin, miten vähän tiesinkään tästä lajista. Liikuntakeskusten ryhmäpilatekset ovat jotain aivan muuta kuin tämä yksilöllinen ohjaus laitteilla, joilla pilatesta alun perin harjoitettiin. Olin kuin tutkimusmatkalla omaan kehooni ja matka taittui vaihtamalla välineestä toiseen, usein silmät kiinni omia tuntemuksia kuunnellen.

Matkan varrella opin, että

1. On helpompi oppia uutta kuin oppia pois vanhasta.
Vaikka olen käynyt vuosia tavallisilla ryhmäpilatestunneilla, vasta nyt yksilöohjauksessa oivalsin, millaisia vääriä asentoja ja liikemalleja kehossani on. Neutraali, suora asento tuntui aluksi vääntyneeltä. Vahvat etureidet halusivat puskea joka liikkeessä, myös silloin kun liike olisi pitänyt tuntua ihan muissa lihaksissa. Oivalsin pian, että on paljon helpompaa opettaa keholleen täysin uusia liikeratoja kuin päästä eroon vuosikausien aikana piintyneistä vääristä tavoista.

pilatesmukavuusasento
Tähän mukavuusasentoon kehoni hakeutuu itsestään…
pilatesoikeaasento
… ja tämä anatomisesti oikea linjaus taas tuntuu todella epämukavalta (mutta näyttää kieltämättä paljon paremmalta… =)

2. Kaikki lähtee vahvasta coresta.
Tiesitkö, että pilates on aikoinaan kehitetty miehille vahvistamaan keskivartaloa itsepuolustustarkoituksiin? En minäkään. Jokainen liike todellakin alkaa coresta, koska juuri sieltä ammennetaan voima ja tasapaino. Kun liike lähtee vahvasta keskustasta, raajojen ei tarvitse pinnistellä ja liike tuntuu kevyeltä ja vaivattomalta.

Pilatesorava
Saanko esitellä: Pilatesorava! Rankin pilatesliike laittaa voimanpesän eli corelihakset kunnolla töihin.

3. Sisäinen jousi pitää nuorena.
Laitteiden juju on jousituksessa: säädettävä jousi samalla venyttää ja vahvistaa lihaksia lempeän dynaamisella venytyksellä. Tavoitteena olisi löytää sama tunne ilman laitteita myös arjessa. Miten vanhanakin osaisi kävellä elastisesti kuin jousella ylös-alas, eikä vaappua sivulta toiselle.

Pilateskoira
Söpö karvapallo oli mukana treeneissä.

4. Liike on lääkettä – venytyksissäkin.
Pilateksessa kaikki perustuu dynaamiselle liikkeelle, mihinkään asentoon ei pysähdytä vaan liike virtaa hengityksen tahtiin. Pumppaava liike onkin turvallisin tapa venyttää lihaksia, koska jänteet kestävät vain tietyn määrän staattista venytystä. Jousitetuissa laitteissa joka liike paitsi venytti, myös vahvisti lihaksia.

pilateskuva
Oikeita linjauksia ja vahvaa corea hakemassa reformer-laitteella. Tässä liikkeessä myös tasapaino joutui koetukselle!

5. Oikeat lihakset, vähemmän töitä.
Kun liikkeet oppii vähitellen toistojen myötä tekemään oikeilla lihaksilla, koko laji alkaa tuntua nautinnollisemmalta. Oivalsin, miten paljon turhaa työtä olenkaan tehnyt pinnistelemällä liikkeitä väärillä lihaksilla. Kun jokainen lihas tekee oman osuutensa, liikkeet kevenevät huomattavasti.

6. Sihinä ei kuulu pilatekseen.
Olin tottunut siihen, että pilatestunneilla kaikki sihisevät hengityksensä hampaiden välistä. Nina kertoi, että sihinä oli turhaa. Se oli kuulema saanut alkunsa, kun Joseph Pilates oli opettanut sihinätekniikan hengitysongelmista kärsineelle asiakkaalle, jotta tämä saisi tyhjennettyä keuhkonsa kunnolla. Keuhkojen täydellinen tyhjentäminen uloshengityksellä (ilman sihinää) ja sen jälkeen hengittäminen sisään nenän kautta oli Pilateksen ainoa ohje.

7. Pilates ei ole ryhmälaji.
Alkuperäinen tapa harjoittaa pilatesta on yksilöohjaus, jossa opettaja antaa liikkeitä jokaisen kehon tarpeisiin “this is for you”-tyylisesti. Tunnilla jokainen tekee omaa harjoitustaan ja opettaja kiertää korjaamassa liikkeitä. Tämä on hyvin kaukana niistä liikuntakeskusten massasessioista, joissa ohjaaja ei välttämättä poistu korokkeeltaan.

Cadillac
Cadillac-laitteella ei ajella ilman opettajan valvovaa silmää (onneksi!)

8. Pilates on aerobinen laji.
Se, joka pitää pilatesta mummolajina, ei ole päässyt lajiin sisälle. Kun lihakset vahvistuvat tarpeeksi, liikkeitä voi alkaa tehdä turvallisesti nopeammalla tahdilla. Oikea tekniikka + nopea tahti = takuuvarma hiki jo muutaman toiston jälkeen!

9. Kehosi on yhtä vanha kuin selkärankasi.
Joustava selkäranka pitää meidät kirjaimellisesti hyvässä hapessa. Jos selkäranka jumittaa ja kiristää, keuhkoillakaan ei ole tilaa laajentua ja ammentaa happea keholle. Joustava selkäranka taas takaa paremman hapen saannin. Ja mitä paremmin veri kuljettaa happea koko keholle, sitä parempi (ja nuorekkaampi) olo!

10. Kymmenessä viikossa oppii tuntemaan kehonsa harhapolut.
Joseph Pilates on sanonut: “10 kerran jälkeen tunnet eron kehossasi, 20 kerran jälkeen näet eron ja 30 kerran jälkeen sinulla on uusi keho!”
Tämä piti ainakin omalla kohdallani paikkansa. Kymmenen kerran jälkeen olin tukevammin omalla kultaisella keskilinjallani ja ennen kaikkea tietoinen siitä, mistä kohdin kropallani on taipumus eksyä harhapoluille.
Olen vasta pilatespolkuni alussa, mutta voin jo nähdä sen päässä häämöttävän vision vetreästä ja tasapainoisesta kehosta.

Tästä lähdettiin…

Ennen1Ennen2

… Ja tähän tultiin!

Jälkeen1Jälkeen2

Psst! Kesän Fit-lehdessä käsittelyssäni kolme kovaa corelajia: laitepilates, barre & fustra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: