Voiko murmeli muuttua?

Aivot vastustavat muutosta. Se on helppo huomata ainakin omassa arjessani – jos autopilotiltani havahdun. Kyllä vain, myönnettävä se on. Päiväni vierähtävät murmelina, samoja tuttuja rutiineja toistaen.

Ensin vartin aamumeditaatio, sitten kahden munan ja yhden banaanin pannarit. Nespresso-latte kauramaitoon, Hesari, vitamiinit. Päivä jatkuu vakiolenkillä, usein samaa soittolistaa kuunnellen ja samoissa kohdissa hidastaen ja kiihdyttäen. Edes nukahtaminen ei onnistu ilman tuttua unirituaalia: ensin vasemmalle kyljelle, sitten oikealle ja lopulta nukahdan vatsalleni.

Rutiinit palvelevat aivoja, sallien niiden pysyä jatkuvassa energiansäästötilassa. Kun ei tarvitse prosessoida arjen uusia tilanteita, energiaa vapautuu… Niin mille oikeastaan? Pelottaa ajatellakin, miten tampattuja polkuja ajatukseni rullaavat, jos pelkkä toiminta on näin jämähtänyttä!

Tietoinen tapojensa ravistelu aiheuttaa toki aluksi pienoisen stressireaktion, mutta koituu lopulta aivojen hyväksi. Murmelinpäivät ovat varsin mukavia kaikessa monotonisuudessaan, mutta eivät kovinkaan kehittäviä. Miten ihmeessä voisikaan ammentaa uusia ajatuksia, jos tekee päivät pitkät samoja asioita?

Mikään ei muutu, jos tekee aina samoja asioita.

Ensimmäinen askel muutokseen onkin havahtumisessa: Riittääkö tämä minulle vai olisiko sittenkin hyvä laajentaa paitsi omaa näkökenttää, myös henkistä kapasiteettia? Uskon, että kaltaiseni piintynytkin murmeli voi halutessaan muuttua, mutta se ei tapahdu kertaheitolla – eikä tarvitsekaan. Yksi uusi asia päivässä riittää.

Huomenna vien murmelini lenkille uusiin maisemiin, ja kuka tietää, ehkä repäisen ja vaihdan samalla soittolistankin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: