Iholla vai ei?

Ollapa seerumi nimeltä Itsevarmuus. Tai meikkivoide, josta levittää naamalle Hehkuvaa elämäniloa. Ehkäpä myös Rohkean rehellinen huulipuna, joka saisi totuuden huulilta tilanteessa kuin tilanteessa. Ja lopuksi suihkaus Immuuni muiden mielipiteille -parfyymia. Sillä nämähän ovat mielikuvia, joilla kosmetiikkakauppa porskuttaa, mutta joita harvemmin tulee mietittyä meikkirutiineissaan.

Välillä on hyvä kyseenalaistaa omia tapojaan, etenkin niitä selkäytimestä tulevia. Jos peilin edessä vierähtää päivittäin puolikin tuntia sutien, kannattaa ehkä käyttää minuutti tai pari motiivien paikallistamiseen. Miksi oikeastaan tämä päivittäinen putelishow? Onko se kaiken vaivan arvoista? Tai edes hyväksi iholleni?

Ehkä syypää oli Alicia Keys, ehkä Riisutut-ohjelma.
Alicia päätti viime vuonna poseerata levynsä kannessa ilman meikkiä ja valaistui kuvauksissa. Tähti kertoi, ettei ollut koskaan aiemmin tuntenut itseään yhtä vahvaksi, voimaantuneeksi, vapaaksi ja kauniiksi. Eikä ihomaaleja ole sittemmin Alician kasvoilla näkynyt.

Alicianatural

“En halua enää peittää mitään. En kasvojani, en mieltäni, en sieluani, en ajatuksiani, en unelmiani, en vaikeuksiani, en henkistä kasvuani. En halua peitellä yhtään mitään.” Alicia Keys

Riisutut-ohjelmassa taas meikit (ja muut tavarat) jäivät kuukaudeksi. Ja elämä jatkui. Yksi jopa uskaltautui treffeille luonnonlookissa ja yllättyi, kun mies kehui häntä kauniiksi.

Tämä tutkimusotos on tietenkin suppea, mutta herättää silti ajattelemaan. Jos meikitön elämä todellakin voimaannuttaa sisäisesti JA tekee vaikutuksen toisiin myös ulkoisesti, miksi olemme niin riippuvaisia luottokosmetiikastamme? Voisinko itse tehdä aliciakeysit? Ja ennen kaikkea: haluaisinko tehdä?

Vaikka itsetuntoa ei ammentaisikaan meikkipussista, omat meikkirutiinit voivat saada olon pirteämmäksi siinä missä vaatteet, joissa oikeasti viihtyy. Jos tummat silmänaluset vetävät mielenkin mustaksi, miksi ihmeessä niitä ei peittäisi? En siis ole vielä lähelläkään Alician tasoa kosmetiikan koukusta vapautumisessa. Mutta puteleista luopumisen sijaan aion kiinnittää entistä paremmin huomiota niiden sisältöön.

Ei se lupaus, vaan sisältö

Kosmetiikkameressä navigoidessa on paras tietää, mitä etsii ja nähdä mainoslauseita syvemmälle. Myönnän: olen tehnyt valinnat pääasiassa tunteella (miltä tuote tuntuu) ja visuaalisuudella (miltä paketti näyttää) ja okei, toisinaan merkkiin luottaen (voiko Dior olla kovin väärässä?) Itse tuotteen sisältö on jäänyt hämärän peittoon. Onneksi tieto lisää hyvinvointia. Pääsin mukaan luonnonkosmetiikkaan erikoistuneen TwistBe:n ihonhoidon verkkovalmennukseen, joka sai oivaltamaan karun totuuden: Terveellinen ruokavaliokaan ei auta, jos imeyttää ihonsa läpi mitä tahansa “roskaruokaa”.

Tuntuu karmivalta, kun oma luottotuote paljastuukin oikeaksi kemikaalipommiksi tai ihanaksi aloe-voiteeksi markkinoitu puteli sisältääkin enemmän alkoholia kuin aloejauhetta. Vastedes aion lukea ne pienet ainesosaprintit, joihin en aiemmin ole kiinnittänyt mitään huomiota. Onneksi nyt tiedän paremmin, mitä oudot termit tarkoittavat ja tekevät. Tämä jos mikä voimaannuttaa!

Alicia Keysin kuva: RCA Records

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: