Vahvasti herkkä

Sitä ei saisi myöntää, eikä etenkään näyttää. Kun haluaisit olla kova kuin teflon, mutta väreilet kuin haavanlehti pienimmänkin henkäyksen aistien. Kun kaikki tuntuu moninkertaisesti eikä juuri mikään jää huomaamatta. Kun haarniskalle olisi tarvetta ja ihmiset väsyttävät, voi olla vaikea nähdä oman herkkyyden toista puolta: vahvuutta.

Kaikki alkaa hyväksynnästä. Vaikka kovassa maailmassa herkkyys ei ole kuuminta valuuttaa, sen hyväksyminen itsessä muuttaakin asetelman hetkessä. Yhtäkkiä kaikki se energia, joka on ennen mennyt vastustamiseen, onkin käytössä herkkyyden koko voimalla. Jokaisen herkän ensimmäinen sääntö kuuluukin:

Anna sen virrata

Herkkyyden piilottaminen roolien taakse on vähän kuin yrittäisi pysäyttää jokea virtaamasta. Tiilirakennelmat voivat vaikuttaa toimivilta omasta mielestä, mutta eiväthän ne ketään hämää. Eivätkä sen paremmin estä vettä virtaamasta ja patoa sortumasta ennen pitkään. Koska kaikki se, mikä ei saa virrata vapaasti, kääntyy lopulta itseä vastaan. Jos omaa tunnevirtaansa yrittää padota, yhtenä päivänä havahtuu kysymykseen: Kuka oikeasti olen ja mitä tunnen? Kun kaikki tuntemukset on ahdettu huolellisesti pinnan alle, niihin ei pian pääse itsekään käsiksi – ennen kuin ne vyöryvät voimalla reunan ylitse. On paljon helpompaa antaa itselleen luvan tuntea vahvasti ja antaa tunteiden myös mennä, kuin hukata itsensä ja voimansa suojamuurien rakentamiseen.

Vaihda näkökulmaa

Kuten muillekaan synnynnäisille ominaisuuksille, herkkyydelle ei ole on-off-nappulaa. Halusi tai ei, herkkä imee ympäristöä itseensä kuin pesusieni. Jos muut elävät informaatiotulvassa, herkempi voi tuntea navigoivansa päivittäisessä tsunamissa. Äänet, tuoksut, valot, hajut, tunnelmat ja muiden mielialat vyöryvät päälle sellaisella voimalla, että herkempää heikottaa. Ei siis ihme, jos pari tuntia ihmisvilinässä kaataa sohvalle loppupäiväksi. Yhdestä näkökulmasta heikot kaatuu ensimmäisenä, toisesta taas voisi todeta “tulin, näin ja voitin.” Herkkä havaitsee paljon sellaista, mikä jää muilta huomaamatta. Ja kun näihin havaintoihin yhdistää vahvan kyvyn tuntea, voi päästä käsiksi luovuuden ja intuition virtaan. Mikä onkaan suurempi lahja kuin kyky nähdä vielä näkymätön tai se, mikä on totta?

“Todellinen vahvuus syntyy siitä, kun hyväksyy herkkyytensä ja oppii arvostamaan sitä. Kun sallii itsensä olla sekä vahva että heikko sekä luja että lempeä, ihmisestä tulee kokonainen ja eheä, oma aito itsensä.”

Heli Heiskanen: Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: